Parkering

Parkeringshuset som ligger på Värmlandsgatan 17-19 samägs av Brf Galeasen Linnéstaden, Brf Jakten och Brf Skonaren på Masthugget genom Långgatornas samfällighetsförening, LSF.

För vidare information:

Parkering på gården

Som boende i Brf Galeasen Linnéstaden (Galeasen) har vi förmånen att nyttja vår fina gård som bl.a. erbjuder möjlighet till rekreation, lek och tillfällig parkering enligt våra regler.

En utgångspunkt för styrelsens ambitioner med gården är att den - så långt möjligt - ska vara bilfri. Detta har setts som det bästa för medlemmar och hyresgäster då Galeasen har många barnfamiljer. Bilar och barn ska så långt möjligt hållas isär. Av nämnda skäl råder därför sedan länge parkeringsförbud på innegården. Detta framgår av Galeasens trivselregler samt skyltning vid grindarna. Reglerna har alltför ofta inte efterföljts vilket bl.a. har medfört att avfallsfordonen inte kunnat hämta avfall då parkerade bilar stått i vägen. När avfallsbilarna inte kan passera måste de återkomma vid ett senare tillfälle vilket medför ökade kostnader föreningen – kostnader som ytterst betalas av Galeasens medlemmar. Det är självfallet även viktigt att utryckningsfordon och liknande kan passera obehindrat.

På innergården råder parkeringsförbud. Det är dock tillåtet att parkera kortare tid (max 10 minuter) för i- och urlastning.

Parkeringsförbud

Kontrollavgift

Kontrollavgift om 850 kronor utgår vid överträdelse.

Vid in- och utflyttning är det tillåtet att parkera för längre tid. Det är dock en förutsättning att fordonet hålls under noggrann uppsikt så att det omedelbart kan flyttas så att avfallsfordon, utryckningsfordon mm har fri passage.

In- och utflyttning

Avfallshantering

Källsortering, sopor av följande kategorier sorteras och lämnas i föreningens soprum:

  • Kartong och Wellpapp

  • Tomförpackningar av papp

  • Tomförpackning av plast

  • Tomma metallbehållare, typ öl- och konservburkar

  • Ofärgat glas

  • Färgat glas

  • Glödlampor

  • Batterier

  • Komposterbart avfall (blommor och grönsaksrester)

  • Restsopor (Avfall från hushåll, som inte passar in i någon av kategorierna under källsortering och ej heller nedanstående kategorier. Avfall du är osäker på hur det ska källsorteras läggs också som restsopor.)

  • Tidningar (inkast vid trapphus 36)

  • Elektronik, datorer med tillbehör

  • Byggavfall

  • Möbler

  • Större mängder av avfall, t ex i samband med in- och utflyttning.

  • Lysrör

Avfall som inte får lämnas i soprummet

Skulle någon ha ytterligare behov av att kasta saker som inte får lämnas i soprummet, hänvisar vi till någon av Göteborgs fem återvinningscentraler eller till stadens miljöstationer. I Göteborg finns ett väl utbyggt nät med återvinningsplatser, miljöstationer och återvinningscentraler. Vissa typer av avfall ska du inte slänga i de vanliga soporna.

Göteborgs återvinningscentraler

Göteborgs miljöstationer

Övrigt avfall

För er som inte har möjlighet att ta er till återvinningsplatser ordnar föreningen med containrar på gården i samband med gårdsdagarna som arrangeras vår och höst. Där ni har möjlighet att slänga udda avfall som inte kan lämnas i soprummet.

Containers på gårdsdagar

Stopp i avlopp

Vid stopp i avlopp, vänligen felanmälan till Bredablick enligt rutiner för felanmälan. Är det akut och utanför Bredablicks tider så kontakta jour CPG enligt nedan.

Om stoppet i avloppet är orsakat av lägenhetsinnehavaren (t.ex. genom att föremål som inte skall vara där spolats ner i toaletten) kommer kostnaden debiteras lägenhetsinnehavaren.

Öppettider vardagar 08:30 - 16:00

Felanmälan Bredablick

010 - 177 59 00

Bredablick

Utanför Bredablicks öppettider

031 - 762 86 10

CPG Sverige AB

Försäkring

Alla boende är själva ansvariga för att ha en aktuell hemförsäkring.

Bostadsrättstillägg ingår dock i föreningens fastighetsförsäkring för medlemmar (ej hyresgäster). Detta innebär att du som medlem inte behöver teckna detta tillägg till din hemförsäkring utan betalar det i och med månadsavgiften till föreningen.

Bakgrund till beslutet att inkludera detta i föreningens försäkring:

Som bostadsrättsinnehavare har man, till skillnad från en hyresgäst, ett underhållsansvar för delar av lägenheten i enlighet med bostadsrättsföreningens stadgar och i enlighet med lag. För att täcka in sig för skador kopplade till detta underhållsansvar bör bostadsrättsinnehavaren normalt ta med ett s.k. bostadsrättstillägg i sin hemförsäkring. Premien varierar mellan försäkringsbolagen men ligger ofta på 300-400 kr per år vid en självrisk på 1 500 kr.

På senare tid har det blivit alltmer vanligt att bostadsrättsföreningar i stället tecknar sådant tillägg i samband med föreningens fastighetsförsäkring. Fördelen med detta förfarande är följande:

  • Den enskilde bostadsrättsinnehavaren slipper tänka på att teckna bostadsrättstillägg. Ibland händer det att en bostadsrättsinnehavare har glömt att teckna tillägget vilket kan vara olyckligt.

  • Administrationen vid många skadetyper, t.ex. vattenskador, förenklas i och med att en försäkring är inblandad i stället för två.

  • Föreningens premie kommer att ligga på 160 kr per år och lägenhet, vilket normalt är lägre än vad den enskilde betalar. Självrisk 1 500 kr. Fullvärde.

  • Föreningens premiekostnad verkar höjande på månadsavgiften med cirka 13 kr.

Bredband

Bredband via fiber 1000/1000 mbit/s ingår i avgiften. Leverantör av bredband/fiber är Bahnhof.

Föreningen/Bahnhof ansvarar för utrustningen fram till "konvertern" i varje lägenhet (den svarta boxen som det står "Bahnhof" på). Till konvertern behöver du koppla en router. Routern ansvarar varje lägenhetsinnehavare för. Vid installation delades det ut en router för alla som vill att använda. Du får dock gärna byta denna router till en egen. Du ansvarar dock för konfiguration och inställning av din router, oavsett om du använder den router du fick eller en annan.

För att använda telefoni eller TV från Bahnhof kan router från Bahnhof behövas.

010 - 510 00 00

Bahnhof kundtjänst

TV

Brf Galeasen har för närvarande ett avtal med Tele2 (f.d. ComHem) som levererar kabel-TV. Ett digitalt grundutbud ingår för alla lägenheter via ett särskilt uttag - tre hål i väggen/koaxial.

Detta avtal löper ut i slutet av 2024 och föreningen ämnar inte förnya det.

För att få traditionell/linjär TV finns det ett antal olika alternativ:

Kabel-tv abonnemang via Tele2

Ni kan teckna ett eget avtal med Tele2 om kabel-tv via befintligt uttag ("tre hål i väggen").

TV via Bahnhof

Ni kan välja att teckna avtal med vår bredbandsleverantör Bahnhof om TV.

TV via internet (streaming)

Ni kan välja en av många leverantörer (Telenor, Telia, Tele2 m.fl.) om streamad TV och teckna avtal.

Nycklar

Lägenhetsnycklar

Behöver du en ny nyckel? Kontakta Bredablick genom felanmälan.

Sjutillhållarnyckel

Sjutillhållarnyckel ordnar du själv. Ta med en nyckel till en låsfirma och få den kopierad.

Nyckel till bilgrindarna

Köp en "A-nyckel" i närmaste låssmedsbutik.

Taggar till trapphusen och grindarna

Gör en felanmälan till Bredablick.

  • Taggar som slutar fungera kommer föreningen att ersätta.

  • Borttappade taggar så tillkommer en kostnad på 200kr

Portkod

Vi har inga portkoder till våra passagesystem.

Tvättstuga

Föreningens tvättstugor har tre tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp, mangel och tvättho.

I föreningen har vi fyra tvättstugor. Två i hus A och två i hus B. Dessa heter tvättstuga A1, A2 resp. B1, B2.

Vi uppmanar också medlemmarna att snarast göra Felanmälan vid fel i tvättstugorna.

Tvättider

Bokning av tvättstugor

Fr.o.m. 2025-02-01 bokas tvättstugorna via skärmarna i respektive entré.

Boende i hus A kan boka tvättstugorna A1 och A2. Boende i hus B kan boka tvättstugorna B1 och B2.

Samma generella regler gäller som tidigare. Den enda skillnaden är att tvättstugorna bokas på skärmarna istället för på de gamla tavlorna i resp. tvättstuga. Dessa manuella tavlor med lås kommer att tas bort i samband med att bokning på skärmarna införs.

För att boka tvättstugorna på skärmarna så presenterar ni helt enkelt er nyckelbricka (tag) framför skärmen och väljer den tvättstuga och dag/tid ni vill boka.

Guide för hur ni bokar tvättstugorna hittar ni här.

Regler som gäller i vår tvättstuga

  • Det är inte tillåtet att ta ut tvätt på annans tvättid. Det gäller både tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

  • Om den som bokat tvättstugan inte tvättar senast en halvtimme från den bokade tidens start, får vem som helst tvätta på den tiden.

  • Tvätten ska hämtas så snart den är torr men senast 30 minuter efter avslutad tvättid. 

  • Går maskinen sönder så sätt en lapp på maskinen och felanmäl till Bredablick genom länken under avsnitt "Felanmälan".

  • För allas trevnad: Lämna ditt husdjur i lägenheten när du är i tvättstugan. Tänk på att det finns allergiker.

  • Mattor får inte tvättas i maskinerna eller torkas i tumlaren. Bygel-BH ska tvättas i tvättpåse. Maskinerna kan gå sönder.

  • Var rädd om mangeln. Fastnar något, sätt en lapp på mangeln och felanmäl det till Bredablick.

  • Tvättstugan ska städas efter varje pass. Lämna tvättstugan i det skick som du själv vill finna den.

  • De som bor i hus A får använda tvättstugorna i hus A, och de som bor i hus B får använda tvättstugorna i hus B. Det finns två tvättstugor i varje hus.

Överlåtelse av hyreskontrakt

Hyresrätten till en bostadslägenhet får inte överlåtas till annan utan hyresvärdens tillstånd. Enligt regler i hyreslagens 34 § kan man dock som hyresgäst i vissa fall överlåta hyresrätten till annan person om det är så att man själv inte längre ska använda lägenheten.

En första förutsättning för överlåtelse är att den du önskar överlåta till är närstående till dig. Med närstående menas i det här sammanhanget en nära släkting, som exempelvis ett barn eller en sambo.

För överlåtelse krävs också att man varaktigt har sammanbott. Enligt den praxis som finns krävs ca tre års sammanboende för att det ska betraktas som varaktigt. Vid dödsfall kan överlåtelse godkännas även vid ett kortare sammanboende. Observera att överlåtelse inte kan ske till en person som är inneboende. Man kan inte heller testamentera bort en hyresrätt.

En sista förutsättning för att överlåtelse ska kunna ske är att den som ska överta lägenheten har inkomster så hyran kan betalas och att det inte har varit några störningar eller andra problem vid boendet i lägenheten.

Det är du som hyresgäst som vid ansökan måste styrka att förutsättningarna för överlåtelse är uppfyllda. 

Vid överlåtelse av dödsbo är det den som önskar överta hyresavtalet som måste styrka att förutsättningarna för överlåtelse är uppfyllda. Ansökan om överlåtelse måste vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare. Bifoga även ett registerutdrag som visar att personen är avliden.

Om ansökan om överlåtelse beviljas sker en besiktning av lägenheten. Därefter skriver vi ett nytt hyreskontrakt. Det innefattar även att den som övertar hyresrätten ansvarar för eventuella skador i lägenheten även om de inträffat i lägenheten före överlåtelsen.

Om du har frågor kring överlåtelse är du välkommen att kontakta styrelsen. När du lämnat in en ansökan till oss så prövar vi ditt ärende särskilt. Några generella tillstånd ges inte.

Andrahandsuthyrning

Om du vill upplåta lägenheten till någon annan när du inte själv bor där, måste du ha styrelsens samtycke. Detta gäller både för dig som är bostadsrättshavare och dig som är hyresgäst. (Bostadsrättslag 7 kap. 10 § ; Jordabalk 12 kap. 39 §)

För godkännande av andrahandsupplåtelse krävs att bostadsrättsinnehavaren har skäl för att styrelsen skall ge sitt samtycke upp till 12 månader. Om du sedan begär ytterligare förlängning krävs att skälet är beaktningsvärt. Tillstånd för andrahandsuthyrning ges för maximalt ett år i taget.

  • Samtycke för att vara provsambo medges i högst 12 månader (inget intyg krävs).

  • Vid studier ges samtycke längst under den tid studierna omfattar (intyg krävs).

  • Vid tillfälligt arbete på annan ort ges samtycke i högst tre år (intyg krävs).

  • Vid andra beaktansvärda skäl bedöms skälig tid från fall till fall beroende på omständigheterna (intyg vid speciella fall).

Om du inte är nöjd med styrelsens beslut kan du överklaga hos Hyresnämnden. ( Hyresnämnden i Göteborg )  

Observera att andrahandsupplåtelse utan samtycke kan leda till förlust av bostadsrätten/hyresrätten.

Ansökan om andrahandsuthyrning

Ansökan om andrahandsuthyrning görs på

www.sbc.se

Logga in hos SBC, välj "Din lägenhet", klicka på "Ansök om andrahandsuthyrning"

Renovering

Paragraf 9 § i stadgarna gäller vid renovering (följer nedan).

9 §

Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Väsentlig förändring får dock företas endast efter tillstånd av styrelsen och under förutsättning att förändringen inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.

Förändringar skall alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt. Till väsentlig förändring räknas bland annat:

  • åtgärd som kräver bygglov eller bygganmälan,

  • ändring av bärande konstruktion, ändring av uteplats eller balkong, ändring av befintliga ledningar för bland annat avlopp, värme, vatten eller ventilation,

  • ändring av anslutning till fastighetens ventilationssystem; åtgärd som hindrar eller försvårar åtkomst till värmesystemets slingventiler eller vattensystemets ventiler för avstängning av hel lägenhet.

  • Vid badrumsrenoveringar skall alltid firmor som är certifierade för våtrumsarbete användas.

Har bostadsrättshavaren gjort förändring i strid med första stycket, har föreningen, efter rättelseanmaning, rätt att avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad.

  • Förlägg i största mån högljutt arbete till dagtid 07.30-17.00.

    • I övrigt gäller trivselreglerna: Detta är viktigt att inte störa grannar vardagar mellan 21:00 och 07:30, samt lör/sön/helgdagar mellan 22:00 och 10:00.

  • Förvarna berörda grannar om att du ska renovera och vad det innebär den närmsta tiden. Planera renoveringen noga så att grannar inte blir onödigt störda under längre tid än nödvändigt.

  • Planera bortkörning av renoveringsavfall så att containrar/släpvagnar/Big bags etc. inte står på gården längre än absolut nödvändigt, löst renoveringsavfall på gården accepteras ej. Kontakta styrelsen vid osäkerhet.

Regler att tänka på

Det är inte tillåtet att ansluta köksfläkt med inbyggd motor.

7 kap, 12 a § Om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skick enligt 12 § i sådan utsträckning att annans säkerhet äventyras eller det finns risk för omfattande skador på annans egendom och inte efter uppmaning avhjälper bristen i lägenhetens skick så snart som möjligt, får föreningen avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad. Lag (2003:31).

Installation av fläkt

Installationen skall göras fackmannamässigt och maskinen skall placeras i ett plasttråg som gjorts för ändamålet, så att vattendropp rinner fram till framkanten och blir synligt.

Installation av diskmaskin

Att måla om, tapetsera och lägga nya golv är okej. Icke bärande väggar får oftast rivas eller flyttas (tänk på att temperaturgivare kan sitta synligt på en av de icke bärande väggarna). Bärande väggar får dock aldrig röras! 

Väggar och golv

I varje lägenhet finns det uppsatta temperaturgivare som mäter temperaturen i lägenheterna. Dessa givare får ej tas bort!

Temperaturgivare

Garderober, hyllor och liknande får flyttas, tas bort eller monteras in.

Lägenhetsinredning

Dörrar

innerdörrar och dörrkarmar kan tas bort eller bytas ut. Ytterdörrar tillhör föreningen och får inte bytas.

Du får renovera badrummet, och göra om det, bara det görs korrekt och fackmannamässigt. Men vattenanslutningar och avlopp får INTE ändras utan styrelsens godkännande.

Badrum

Det är fritt att byta köksinredning. Men samma restriktioner gäller som i badrummet: Ändrade vatten- och avlopps-anslutningar kräver samråd med styrelsen. Se även information rörande fläkt ovan.

Köket

Du får inte måla om väggar eller balkongräcken. Balkonglådor måste vändas inåt balkongen så att inte något kan ramla ut från balkongen.

Balkong/terass

Fönstren är föreningens egendom, dom får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan.

Fönster

El, kontakter och lamparmaturer är ditt ansvar, även el-centralen, och du får dra nytt och lägga till, bara det görs av behörig elektriker.

Elinstallationer

IMD-el

Föreningar har under november 2024 valt att installera IMD-el. Vilket innebär att vi slutar med individuella elavtal för varje lägenhet. Istället kommer elförbrukningen att mätas och debiteras genom föreningen.

För dig som boende innebär det att du inte längre behöver ha ett eget elavtal, utan att föreningen samlar allt i ett gemensamt avtal som omfattar alla lägenheter.

Fördelarna med IMD-el är flera:

  • Kostnadsbesparingar genom gemensamt elavtal

  • Rättvis fördelning av elkostnader

  • Miljö- och kostnadsmedvetenhet

Föreningen har för närvarande rörligt elpris utan miljötillval hos Göteborg Energi. Ursprung och fördelning av energislag för elen redovisas på Göteborg Energis webbplats. Debiteringen via Infometrics system görs med ett fast elpris, en så kallad tariff, som inkluderar alla kostnader utom moms och en abonnemangsavgift till Infometric (100 kr per mätare och år).

Elpris

Tariffen är fastställd till 2,35 kr per kWh exklusive moms. Tariffen är ett medelvärde baserat på föreningens kostnader för fast och rörligt elprisavtal hos Göteborg Energi under perioden januari till september 2024.

Beräkning av tariffen

Infometric ansvarar för avläsningen av elmätarna och skickar sedan data till SBC (vår ekonomiska förvaltare), som  lägger till elförbrukningen på samma faktura som avgiften till föreningen. Förbrukningen redovisas som en separat post på fakturan. Din elförbrukning avläses efter att hela månaden har passerat, så till exempel faktureras elförbrukningen för oktober månad i november.

Debitering

I Infometrics portal Panorama kan ni löpande hålla koll på er egen elförbrukning.

Översikt över din förbrukning

Vid försäljning är det köparen och säljarens ansvar att komma överens om hur avräkningen av elförbrukningen ska ske, eftersom debiteringen sker med en månads eftersläpning.

Vid överlåtelse av bostadsrätt

Föreningslokal

Vi har en ny föreningslokal på Fjärde Långgatan 25.

Lokalen är avsedd för mindre fester/sammankomster och uthyres endast till medlemmar i Brf Galeasen.

Bokning av föreningslokalen sker via bokningstavlor i entréerna. Lokalen får endast bokas av medlemmar i föreningen.

  • Max 2 helgkvällar/år/lägenhet

  • Max 4 vardagskvällar/år/lägenhet

När ni har bokat lokalen så kommer er tag att fungera till följande dörrar under bokningstiden:

  • Fjärde Långgatan 25 gård

  • Fjärde Långgatan 25 gata

  • Föreningslokalen

Kostnad för bokning

300 kr/dygn

500 kr/dygn

Söndag - Torsdag

Fredag - Lördag

Ritningar

Här finns kopior på föreningens originalritningar. Observera att ritningarna inte alltid helt motsvarar verkliga förhållanden - och att om exakta förhållanden efterfrågas måste lägenheten på den boendes egen bekostnad mätas upp.

A-huset är huset i vinkel som vätter mot Tredje Långgatan och Värmlandsgatan (uppgång 17, 21, 36, 38, 40) och B-huset är huset som vätter mot Fjärde Långgatan (uppgång 19, 23, 25, 42).